Saatte nyt kurkistuksen kissalan arkirutiinien pyörittämiseen.

Äkkiseltään voisi ajatella ettei se eroa normaalista arjesta muuten kuin että kissanvessoja pitää siivota ja että niitä pitäisi ruokkia. Olisikin niin. Mutta jos joku harkitsee vakavaa suhdetta kissamutsiin, lue ensin hiukan miten arkirutiineita pyöritetään kissalassa.

Haluat kulkea oletettavasti ovesta sisään ja ulos. Normaalistihan homma on aika simppeliä. No, kissataloudessa tämä voi olla normaalia hankalampaa kun kyseessä on ulko-ovi. Kissoilla saattaa olla mielitekoja päästä ulos ovesta. Yleensä mieliteot vahvistuvat jos ne onnistuvat pääsemään ulos ovesta. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää etteivät ne pääse koskaan kulkemaan ovesta muuta kuin kantokopassa, mikä on niille pääsääntöisesti epämieluisa kokemus. Sinulta, ihminen, tämä vaatii tarkkaavaisuutta. Joka ikinen kerta kun tulet kotiisi tai lähdet kodista, olitpa sitten väsynyt, tohkeissasi, kannat ties mitä kantamuksia jne. Kasvata silmät selkään, kantapäihin ja varpaisiin. Myös sisällä ovien kanssa tulee olla tarkkaavaisena. Etenkin mikäli talossa asuu kissanpentuja. Niistä on mukavaa vaania ovien(kin) takana. Oven välissä on pääsääntöisesti jonkun räpylä tai häntä.

Case ovista voimme luontevasti siirtyä ikkunoihin. Niitä ei pidetä levällään tuuletuksen vuoksi, kuten ei oviakaan. Koskaan. Kannattaakin aloittaa asumuksen sisustaminen sillä, että verkottaa ikkunat, joita mielii joskus pitää raollaan. Verkoksi ei käy mikä hyvänsä verkko. Mallia voit käydä ottamassa esim. Korkeasaaren villieläinaitauksista. Jos verkko pitelee saaren asukkeja, se todennäköisesti pidättelee myös kotikissaa. Verkoissa ei saa olla silmukoita joihin kissojen kynnet jäisivät kiinni. Verkon tulee olla niin pienisilmäistä ettei kissojen ruumiinosat joudu verkon väärälle puolelle tai jää jumiin. Parvekkeen kanssa sama homma. Jos mielit käyttää parveke, mieti mitä Korkeasaaren rakennustyöryhmä tekisi vastaavassa tilanteessa tiikerihäkille, mutta minikoossa. Ei voi mennä pieleen.

Ajattelit siis käyttää hellaa. Siitä vain. Kunhan muistat pitää kattilan päällä kantta. Ja kun otat kattilan pois hellalta, ole nopea! Laita taikurin nopeudella tilalle uusi kattila jossa on kylmää vettä. Ensinnäkään, kissa tuskin oppii poltettuaan tassunsa varomaan levyä ja toisekseen, kukapa nyt haluaisi aiheuttaa kaverilleen palovamman.

Useimmat ihmiset käyttävät luultavasti vessaa kotona ollessaan.  Jos sinulla on kissanpentuja varaudu nyt ainakin siihen, että suljet aina vessanpytyn kannen. Jokainen kissanpentu sukeltaa muutoin jossain elämänsä vaiheessa pyttyyn. Yleensä tilanne päättyy vain nolosti (kissan kannalta) mutta voihan siinä oikeasti käydä pahastikin. Toinen, vaaraton tilanne on lotus-hetken viettäminen, mutta vessapaperirullan kääriminen uudestaan onkin vaikeampi juttu. Puhun kokemuksesta, usean wc-paperirullan kokemuksesta.

Viherkasvit kaunistuttavat kotia ja parantavat sisäilmaa. Mutta tarkkana, moni kasvi on kissalle myrkyllinen. Ja sellaista kasvia tuskin onkaan jota kissa ei haluaisi rääkätä, paitsi ehkä kaktukset. Kasvin pitää myös kestää melko kovakouraista käsittelyä, kuten ruukkunsakin.  Luultavasti luovutat muutaman vuoden kuluttua ja vaihdat joko tekokasveihin tai luovut koko ideasta.

Kissojen ruokkiminenkin voi olla vaativampaa puuhaa kuin mitä äkkiseltään ajatelisi, ainakin jos kissoja on monta tai kissa on sairas tai nirso. Voi olla että jokaisella kissalla on oma ruokavalionsa. Voi myös olla että ruokinnan yhteydessä kissalle pitäisi antaa joku pilleri, jota se ei halua. Joillekin kissoille ruoka tulee tarjoilla optimaalisessa kosteudessa (jonka vain kissa voi todeta) ja sen tulee olla juurti oikean lämpöistä. Kissoilla makureseptoreita on suhteellisen vähän, joten ne keskittyvät siihen että koostumus on juuri oikeanlainen. Monet kissat myös arvostaisivat roskaruokia enemmän kuin terveysruokia, joten jos ne suinkin ovat päässeet roskaruokien makuun, ne eivät helposti luopuisi saavutetuista eduista.

Yleensä kissat ovat erittäin sisäsiistejä. Jos ne eivät ole sitä ja ne on leikattu ajoissa, on piru merrassa kun sisäsiisteys horjuu! Syyt voivat piillä niin kurjassa lapsuudessa kuin terveydessäkin, tai sitten ole vain mokannut vaihtamalla vääränlaiseen hiekkaan tai WC:n hygieniataso ei miellytä kissaa. Pahin vaihtoehto on se, että kyse on kissasi henkisistä ongelmista, silloinhan kissa ei voi hyvin ja muutoksia sen hyvinvoinnin eteen voi toisinaan olla vaikeaakin toteuttaa.

Haasteita kissakodissa riittää toki runsain mitoin enemmänkin, mutta niistä tuonnempana. Pitää ehtiä hoitaa myös kissoja!