Aika usein (etenkin aloittelevat) kissahuushollit kääntyvät puoleemme kun kissanpissa alkaa haista väärissä paikoissa, kissat eivät tule toimeen keskenään, ruoka ei maistu, uusi kissa pitää ujuttaa laumaan, uusi kissanomistaja  on pihalla perusasioista tai jotain aivan muuta. Väittäisin, että osaamisemme on aika kovalla tasolla vuosien kokemuksen, alan yliopisto- ja muiden opintojen  ynnä harrastuneisuuden ja kiinnostuneisuuden myötä -uutta tutkimustietoa seurataan aktiivisesti ja osaamista päivitetään. Kaikista mieluiten ohjaamme tietysti kyselijät esim. Yliopistollisen Eläinsairaalan käyttäytymisklinikan puoleen: siellä yhdistyy mainiosti sekä eläinlääkärien että käyttäytymis- ja hyvinvointitieteilijöiden osaaminen. Joihinkin asioihin vastaukset ovat kuitenkin päivänselviä ja neuvontaa voi antaa itsekin. Silloin kun neuvoja on noudatettu, ne ovat poikkeuksetta auttaneet ja kaikki ovat olleet iloisia.

Ihmisillä on kuitenkin taipumus kysyä neuvoja niin monelta vastaantulijalta, että joku vastaus miellyttää heitä. He viittaavat kintaalla sellaisille neuvoille, jotka vaatisivat esim. hetkellistä vaivannäköä tai pientä taloudellista panostusta. Kyselemällä riittävästi ees sun taas ja taitavasti johdattelemalla joku jossain vaiheessa hymisee myöntyvästi heidän "maalaisjärkisiin" pohdintoihinsa. Itse asiassa eräs kissahuusholli jo varmisteli, että saahan meiltä sitten neuvoja jos (ja kun) hommat menevät pieleen ns. heidän tavallaan. Lopun ehkä arvaattekin.

Olen liian kiltti ja auttavainen ihminen. Silti olen oppinut haistamaan tämän helmiä sioille -ihmisryhmän. En jaksa jaella heille neuvoja ilmaiseksi tai maksusta, vaikka olenkin yleensä kärsivällinen ja tottunut selittämään samat jutut tuhanteen kertaan ystävällisesti, niin monta kertaa eri sanakääntein että viesti menee lopulta perille. Totuus on se, että minunkin aikani on kallista, en voi tuhlata sitä tyyppeihin joilla on teflon-pinnoite järkipuheeseen, kaikki neuvot valuvat heistä kuin teflonilta. Ja minua harmittaa kun olen hukannut aikaani ja eläimet saavat kärsiä.

Kun on tajunnut lopettaa helmien heittämisen sioille, olo helpottaa. Joskus myös vitsailemme josko neuvoista pitäisi alkaa veloittaa, sitten niitä ehkä arvostettaisiin enemmän ja jopa noudatettaisiin?