Näillä perusteilla eräs eläinalan ammattilainen kieltäytyi kutsusta tulla katsomaan kissalamme uusimpia asukkaita. Kissalassa on kuulemma hiukan liian monta kynttä ja hammasta hänen makuunsa. Itse tunnen lähinnä välinpitämättömyyttä kynsi- ja hammaslukuun (pääasiassa asukkaat ovat myös kesyeläimiä, mikä saattaa vaikuttaa asiaan). En tiedä kertooko entisestään lientynyt asenteeni aivopesusta vai siitä, että niihin asioihin,  joita ei voi muuttaa, kannattaa sopeutua. Vaikka tämänhetkinen pentue onkin suloinen ja melko helppo, Kissamutsin puheet tulevista pentueista hieman kylmäävät. Suunnitelmat ovat lähteneet niinkin hurjalle laukalla, että "kun nimeämisissä päästään lähtemään aakkoset uudelleen".

Kynsien ja hampaiden määrä tuntuu lukumäärinä ilmaisuina aika hurjalta, mutta tosi asiassa pikkuiset ovat vielä kesyjä. Vain muutama on hyökännyt paljaisiin nilkkoihin kiinni, kiivennyt housunlahjetta ylös tai nakertanut minua ohimennen.

Eläinpölyn määrä voi totta puhuen olla se suurin riskitekijä kissalassa, vaikka siivouksesta onkin tullut jälleen ykkösharrastus joka vie vapaa-ajasta ison osan. Eräs mukava perhe tuli katsomaan itselleen kissanpentua. Heille sellaisen olisikin antanut ilomielin. Mutta. Perhe ei ollut ehtinyt kovin kauaa ihastella kissoja kun perheen isä sai melko voimakkaita allergiaoireita. Onneksi ambulanssa ei tarvinnut tilata, mutta perheen vierailu jäi hyvin lyhyeksi. Onni tietenkin, että asia selvisi näin varhaisessa vaiheessa. Itsekin käytän allergialääkkeitä, siitä huolimatta että talossa pyörii mm. sisäilman puhdistuslaite, robotti-imuri ja ihmisasukkaat siivoavat ahkerasti.

Satuin jokin aika sitten myös luennolle, jossa käsiteltiin lemmikkieläinten zoonooseja ja loistartuntoja. Vaikutuksina sain välitöntä kutinaa ja syyhyä (on muuten yllättävän vaikeaa olla rapsuttelemasta itseään luentosalissa). Luento oli kuitenkin oiva muistutus siitä, että lemmikeillämmme todella on kaikenlaisia vaivoja, jotka saattavat paisua todelliseksi riesaksi ja myös omalle terveydelle vaaraksi. Hysteriaan ei pidä vaipuman, mutta terve epäluulo ja varovaisuus on hyväksi -etenkin hyvän käsihygienian ja hyvän siisteystason säilyttäminen säästää jo monelta harmilta.

Näinpä toteaisinkin kaikille kissoja pelkääville, että ne kynnet ja hampaat ovat usein se pienin riski kesyjen sisäkissojen kanssa.