Osapuilleen 15 vuotta kissalan toimintaa seuranneena olen kiinnittänyt huomiota pennunottajiin. Kissalan alkuaikoina pennunottajat halusivat tehdä hyvän vaikutuksen, olivat harkinneet kissan ottamista pitkään ja Kissamutsi joutui lähinnä toppuuttelemaan näitä ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Nykyään meno on melko erilaista ja olenkin alkanut kutsumaan tiettyä ihmisryhmää renkaan potkijoiksi.

Nykyään pennunottajat tulevat vähän miten sattuu, jos tulevat. Toisinaan heille onkin ilmaantunut jotain muuta mukavaa tekemistä ja parin viikon päästä kysellään uudestaan josko nyt voisikin tulla katsomaan. Itse suhtaudun asiaan niin, että peruuntumisista olisi kohtuullista ilmoittaa edes tekstiviestillä. Sovittu tapaamisaika on myös liukuva käsite ja pari tuntia sinne tänne pennunkatsojien odottelu tuntuu olevan monien mielestä ihan ok -ikäänkuin Kissamutsilla ei olisi muuta elämää kuin pitää kissataloa auki 24/7. Kissamutsin puolisona en jaksa aina olla maailman ymmärtäväisin, etenkin jos illallinen myöhästyy tai sovittu ja maksettu meno on peruuntua -jotkut tuntuvat kuitenkin ajattelevan Kissamutsia palveluntarjoana.

Renkaanpotkimista kuvaa se, että kissan ottamista ei olla mietitty kovinkaan tarkoin ennen kuin kasvattajaan otetaan yhteyttä ja pentuja halutaan tulla katsomaan. Yhä useammin käy niin, että perheen isä, lapsi, mummo tai kummin kaima on saanut jonkinlaisia allergiaoireita kissalassa käynnin jälkeen. Eikä kissaa voida ottaa koska mummo ei voisi enää kyläillä perheessä tai kummin kaimaa oltiin ajateltu kissanhoitopaikaksi. Ihan ok, näin välillä varmasti onkin, mutta kun saman pentueen kohdalla osuu jo viides tällainen tapaus kohdalle, tekisi mieli kysyä eikö asiaa oltaisi voitu selvittää tai miettiä etukäteen.

Monet tulevat ja viihtyvät hyvin, vaikuttavat ihastuneilta pentuihin. Mutta sitten aletaankin miettiä kuinka kissa sitoisikaan! Nuorenparin toinen osapuoli ei ehkä olekaan valmis sitoutumaan yhteiseen kissaan. Tai kissa voisi rajoittaa biletystä ja matkustelua. Jälleen kerran, hyvä että tällaiseen tilanteeseen ei oteta kissanpentua! Mutta pieni ääni pääni sisällä huutaa, että eikö tätä asiaa oltaisi voitu pohtia etukäteen.

Osa ihmisistä valitsee tämän rodun, koska se on melko itsenäinen. Jotkut ymmärtävät asian siten, että rotu sopisi kiireiselle nykyihmiselle joka käy kotonaan vain nukkumassa. Eli pieni kissanpentu pärjäisi ihmisten mielestä hyvin 16 tuntia vuorokaudessa yksin ja ainoa seura mitä sillä olisi olisi uupumustaan pois kuorsaava ihminen. Ehkä ei. On jo etukäteen tiedossa, että pian kissa palautettaisiin kun se valvottaisi perhettään yöllä. Muutenkin ihmiset kyselvevät nykyään paljon siitä voiko kissan palauttaa jos se ei olekaan mieluinen tai jos tulee ongelmia. Ei. Kissa ei ole esine jossa on palautusaika. Kissat eivät ole siinä mielessä laumaeläimiä kuin koirat, että ne voisivat tulla vieroituksen jälkeen kasvattajalle hoitoon tai ne voisi palauttaa. Todellisissa ongelmatilanteissa kasvattaja toki haluaakin auttaa uuden, hyvän kodin etsimisessä.

Sitten on ryhmä, joka haluaisi vain tulla katsomaan pentuja. Eräskin meille tuntematon äiti laittoi viestiä, että hänen nelivuotiaansa tykkää kissoista, mutta äiti ei, voisiko hän siis tuoda lapsen muutamaksi tunniksi leikkimään kissojen kanssa (vai kissoilla?) kun hän käy ostoksilla. Toinen ryhmä ovat ihmiset, jotka ovat luopuneet kissasta allergian vuoksi, mutta tulevat maininneeksi tästä vain tultuaan katsomaan pentuja. Kolmannet eivät ole tulleet kysyneeksi rotukissojen hintaa ja kauhistuvat kun niitä ei saakkaan ilmaiseksi.

Ikävä kyllä, kiireisessä arjessa ei ehdi tavata oikein edes ystäviä ja sukulaisia, saati että ehtisi kestittää vieraita kuin ilmainen kissakahvila ikään. Pentumme ovat tupanneet olemaan erittäin rohkeita ja sosiaalisia, ne kiipeävät aina vieraiden syliin ja leikkivät näiden kanssa. Toimimme lähtökohtaisesti niin, että pennut tottuvat eri ikäisiin, -sukupuolisiin jne ihmisiin, koiriin, kodin normaaliääniin jne. Näitä riittää omassakin tuttavapiirissä riittämiin -kissanpentujen toilailujen ohella on kiva päivittää kuulumisia.

 

Huom! Kissamutsi ei liity angstipostaukseen millään tavalla ja jaksaa kestittää & selittää samat asiat tuhanteen kertaan.